četvrtak, 18. kolovoza 2011.

Prirodni recepti protiv nesanice i nervoze

Redovno pijte čaj od matičnjaka, pa ćete popraviti apetit i riješićete se nervoze, drhtavice i glavobolje uzrokovane stresom.
 
Matičnjak je ljekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska biljka. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama…

Matočina, limun trava ili pčelarica, kako se u narodu još naziva matičnjak, spada u višegodišnje biljke, dostiže visinu od oko 60 cm i ima bijele, plavičastobijele, blijedoružičaste ili žućkastobijele cvijetove. Njegov opojni miris najviše podseća na limun.


Matičnjak se bere u proljeće, prije cvijetanja ili u vrijeme cvijetanja, a suši se na toplom mjestu ili tamo gde ima promaje. Ne sijme da se čuva u limenim posudama.

KAKO SE GAJI?

Matičnjak se uspešno gaji u baštama ili saksijama koje su postavljene na sunčanom mjestu. Svježe ubrano lišće dobro je za pravljenje osvežavajućeg čaja u ljetnjem periodu.
Za lekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja citronelal i citral, pelini i tanini, koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i imaju antibiotsko dejstvo.

ŠTA LIJEČI?

Redovno uzimanje čaja od matičnjaka pomaže kod nervoze, drhtavice gubitka apetita i glavobolje uzrokovane stresom. Kupka od matičnjaka deluje smirujuće, pa se preporučuje osobama koje pate od nesanice. Tinktura napravljena od ove ljekovite biljke pomaže kod glavobolja, usnog herpesa i atletskog stopala. Osim toga, matičnjak je odličan prirodni lijek za jačanje srca i normalizaciju rada unutrašnjih organa, ublažavanje noćnih strahova i depresije i popravljanje raspoloženja.

PROVJERENI RECEPTI


Čaj protiv nervoze:
Tri kašičice suhih listova matičnjaka prelijte šoljom kipuće vode, ostavite da odstoji desetak minuta, pa procedite. Pijte tri šolje dnevno najmanje šest nedelja.


Kupka protiv napetosti:
Skuhajte deset kašika suhih listova matičnjaka u litri vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Odvarak dodajte u vodu za kupanje i lezite u kadi dvadesetak minuta.


Tinktura protiv herpesa
Kašičicu listova matičnjaka prelijte s pola šolje votke, ostavite da odstoji dvije nedelje na toplom mjestu, pa procedite i istisnite tečnost iz listova. Tinkturu čuvajte u dobro zatvorenoj boci od tamnog stakla. Herpes, kada se pojavi, premazujte nekoliko puta dnevno s nekoliko kapljica tinkture.