srijeda, 18. srpnja 2012.

Nakon ulaska u Europsku uniju: Prirodni recepti morat će biti registrovani

Prošle godine u maju, u svim zemljama Evropske unije stupio je na snagu propis kojeg je EU donijela još davne 2004-te godine, a kojima se ograničava upotreba ljekovitog bilja. Ovaj propis će imati i na Hrvatsku, koja svoje zakonodavstvo mora da prilagodi onome u EU.

Po Evropskoj direktivi o tradicionalnim receptima, ovakvi recepti moraju da budu registrirani, te će morati zadovoljiti sigurnosne, te proizvodne strandarde. Također svaki preparat, te ljekovita biljka će se morati prodavati uz točno naveden popis mogućih nuspojava.

Kako bi se ljekovite biljke registrirale, bit će potrebno za svaki biljni pripravak dokazati da se koristi u zemljama EU barem 30 godina, ili 15 godina u EU i još 15 negdje drugdje u svijetu, kako bi bio priznat i licenciran za prodaju.

Naime, ovom direktivom je nametnuto da svi biljni preparati moraju proći kroz istu proceduru kao i farmaceutski proizvodi. To će, naravno, i koštati, a predviđa se da će registracija pojedine biljke ili pripravka koštati između 125.000 i 187.000 dolara.

Za sada je, od popularnijih ljekovitih biljaka, odredbu zadovoljila echinacea, valerijana i Gospina trava, piše britanski Guardian.

Također, cilj ove direktive je napraviti registar travara i ljudi koji se bave tradicionalnom medicinom kako bi se uvelo reda na tržište.

Ipak treba biti realan i reći da je jedan ovakav propis u najmanju ruku, nebulozan. Teško će biti prije svega napraviti kompletan registar travara, ljekovitih biljaka, te ljekovitih preparata. Ne treba sumnjati da je i ovaj propis usvojen zbog velikih kompanija koje proizvode lijekove, ali treba imati u vidu i to da će se teško moći kontrolisati ko, te na koji način prodaje ovakve preparate.