ponedjeljak, 11. veljače 2013.

Ljekoviti pripravci: Čaj od Ginko bilobe

Listovi ginkgo bilobe
Listovi ginkgo bilobe

Ljekoviti pripravci: Čaj od Ginko bilobe

Kao prvo treba skrenuti pažnju na čaj od ginka i reči da se čaj od ginkovog lišća priprema vrlo jednostavno i na slijedeći način: Nakon branja ili nabavljanja zelenog lišća (sredina srpnja/početak rujna) potrebno ga je osušiti i to u hladovini, na suhom i prozračnom mjestu (prirodan način) baš kao što se suši razno drugo ljekovito bilje za pripremanje čaja (npr. kamilica, list dunje, majčina dušica, ružmarin).


Dobar je i način kada se lišće osuši brzo, ostane zeleno sa svim potrebitim sastojcima (koliko kojih sastojaka ima može se ustanoviti samo kemijskom analizom). Nikad ne sušiti lišće na direktnom suncu. Kako biste testirali da li je list dovoljno suh to možete izvesti tako da ga ugrizete, a on mora biti krckav, ali i žilav. Lišće možete (male količine) osušiti i u mikrovalnoj pečnici. 

Lišće stavite između dvije suhe krpe i sušite 60 sekundi na jačoj temperaturi. Ako se list trusi i hrskav je znaći da je dobro osušen i da nema vlage. Dobro je sušiti list u mikrovalnoj pečnici i na intervale po 15 sekundi. Kada su listovi osušeni, stavite ih u plastičnu vreću, i spremite ih na tamno mjesto - u tonirano staklo, ćup ili pak u frižider, a možete ga i vakumirati. 

Doziranje: najbolji ginkgov čaj može se načiniti na standardan način. Na jednu litru kipuće vode stavite veći prstohvat ginkovog lista ili prstohvat lišća prelijete kipućom vodom. Ako je list jako velik možete ga razlomiti na nekoliko dijelova. Tako ostavimo desetak minuta da odstoji, i zatim procijedimo. Danas možete i kupiti ginkov čaj u filter vrećicama sa kojima se postupa kao i sa bilo kojim drugim vrstama čajeva – odnosno prema uputstvu. 

Čaj je najbolje zasladiti medom, možete dodati limuna ili mlijeka. Čaj od ginkovog lista nema neki poseban okus i aromu – odnosno ima blago neugodnu. Bez šećera nije ugodan za piće, ali se prakticira, kako smo spomenuli, kuhanje mješavine sa čajevima koji imaju ugodnu aromu (kao hibiscus, kamilica, menta, borovnica, šumsko voće i sl.). 

Kada pijete čaj od ginka znajte da pijete zdravlje. Čaj od ginka kojega danas možete kupiti u standardnim filter vrečicama, slabijeg je djelovanja jer u toj opciji ginkgo je zastupljen u svega nekoliko postotaka.