utorak, 12. veljače 2013.

Gingko biloba i neurološki poremečaji krozu Mit i Nauku

Listovi Ginkgo bilobe
Listovi Ginkgo bilobe

Gingko biloba i neurološki poremečaji krozu Mit i Nauku


Danas ćemo pokušati kroz mit i znanost da utvrdimo vezu između Gingko bilobe i neuroloških poremećaja. Za to ćemo veliku pomoć potražiti u članku koji je objavljen na Skepticalraptor. Dakle krenimo.

Gingko biloba i neurološki poremećaji - pozadina


Gingko biloba je zapravo jedna od najzanimljivijih biljaka, jer je relativno nepromijenjena kroz 270 miliona godina svoje historije. Smatra se živim fosilom. To je termin koji koristimo za biljke koje se pojavljuju u živom obliku a u biti su ista vrsta malo drugačije poznatih fosila. Gingko je bila poprilično rasprostranjena do prije otprilike 100 miliuna godina. To se lako da izčitati iz fosilnih zapisa.

Stablo Gingka porijeklom je iz kine, a poznato je da se širokopojasno uzgajalo tijekom rane ljudske povijesti. Ona se koristi kao izvor hrane u raznim azijski kulturama. Nažalost sjeme Gingka sadrži methylpyridoxine koji ako se uzmu u većim količinama mogu da budu otrovni po čovjeka.


Gingko biloba i neurološki poremećaji - Mit


Gingko biloba se stolječima koristi kao ljekovita biljka. Dio je tradicionalne Kineske medicine, kao i jedan od najpopularnijih sastojaka kojima se pokušavaju poboljšati kognitivne funkcije. Dio opravdanja za tu tvrdnju naučnici su pronašli u činjenici da Gingko biloba ima blagi utjecaj na krv. Također lišće sadrži glikozide i terpenoide tako da se mogu pojaviti reverzibilni, neselektivni inhibitori monoaminooksidaze, što može imati uticaj na neuro transmitere. Tvrdi se da bi Gingko Biloba mogla imati uticaj na poboljšanje protoka krvi ka mozgu te druge kemikalije koje bi poboljšale funkcije mozga i živaca.

U zadnjih 10-15 godina Gingko biloba postala je popularan suplement, te je par studija pokazalo njegovo dobro dejstvo na mozak.

U 2000-tima studije na vrlo malom broju bolesnika (do 20) pokazale su određen napredak u pozornosti zdravih dobrovoljaca koji su primili Gingko biloba suplement.

Prije nekoliko godina studije su pokazale određeni napredak u kognitivnim rezultatima sa Gingko suplementima. Jedna studija pokazala je da kad se uzme 240mg Gingko suplementa dnevno postigne se odličan napredak u liječenju bolesnika sa neuropsihijatrijskim simptomima.

Meta analiza kliničkih ispitivanja čini se da je pokazala da Gingko može biti umjereno učinkovit u poboljšanju ponašanja pomenutih pacijenata.

Male pilot studije pokazale su da Gingko ima skromne učionke na odabranim primjerima među pojedincima sa multipleksklerozom. Naravno to su male studije, a samo su pokupljene informacije o pozitivnim učincima. Dakako ima i studija koje govore sasvim drugačije. Ukoliko pretražite Google pružit će vam se mnogo više podataka, posebno onih koji vam u svakom momentu žele prodati neki suplement kako bi vam poboljšao funkicije rada mozga.

Dakle ovo je samo još jedan mit? Da li ima dovoljno dokaza koji bi vas mogli natjerati da kupite Gingko proizvod?

Gingko biloba i neurološki poremećaji - Nauka


Kako piše na pomenutom blogu, tako ćemo i mi skrenuti pažnju sada, studija oko Gingka ima u broju preko hiljada i hiljada, i ako želite prave informacije onda morate dosta toga da naučite o njoj. Ipak mi ćemo za ovu priliku predstaviti tri najveća istraživanja.

2008. godine u kliničkom istraživanju u kojem je bilo uključeno 3069 starijih osoba sa normalnim kognitivnim funkcijama ili blagim deficitima, koji su koristili Gingko bilobu, istraživanje je pokazalo da Gingko biloba nema nikakve koristi za smanjenje uzroka demencije ili pak smanjenje urzorka bolesti Alzheimerovog tipa.

2012. godine dugoročno, nasumično kliničko ispitivanje standardiziranog Ekstrakta Gingko bilobe nije smanjio rizik od nastanka, ili smanjio progresiju Alzhajmerove bolesti.

Konačno, veliko istraživanje na 120 nasumičnih bolesnika, veće od pomenutog istraživanja iz 2012-te godine, pokazalo je da Gingko biloba nije popravila kognitivne preformanse kod osoba sa Multipleksklerozom.

Za kraj ostaje nejasno kako je Gingko biloba ušla u alternativnu medicinu, ali je očigledno da ima neke svoje dobre uticaje. Ipak tržište je ovu granu iskoristilo, i od nje napravilo biznis, bez obzira da li Gingko pomagala ili ne. Za zaključak ovog posta, prenijet ćemo mišljenje Stevena Novella na Neurologica stranici u kojem kaže: "Pristrana istraživanja sa blago pozitivnim učincima Gingko bilobe, te kasnije rigorozne studije napoklon su nam dale pouzdane informacije o tome kako je Gingko biloba neučinkovit za većinu stvari za koje se trenutno najviše koristi."

Dakako ako ste pročitali ovaj članak do samog kraja, onda treba spomenuti da ovaj članaka ne odražava stav mene kao autora ovog članka, već samo pomoć pri boljem upoznavanju činjenica o Gingko bilobi.