petak, 8. veljače 2008.

Ljekovite biljke: Kadulja III dio pripremanje ljekovitih pripravaka


Ljekoviti pripravci od Kadulje


Nešto ranije u ovom mini serijalu imali smo čitati o Kadulji uopšte, te o ljekovitim svojstvima Kadulje. Došao je na red i treći dio a to su ljekoviti pripravci od Kadulje.

Ispiranje desni i usne šupljine
Sredstvo za ispiranje desni i usne šupljine priprema se tako da se s 1/2 litra kipuće vode popare 3 velike kašike lišća, pa se to poklopi i ostavi da stoji preko noći, a ujutro se procijedi.

Noćno znojenje
Čaj od jednakih dijelova kadulje i steže (Potentilla tormentilla) smanjuje noćno znojenje u prsobolnih i rekonvalescenata poslije teških bolesti, kočeći putem moždanih centara periferne živce površinskih žlijezda.
Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje.

Zarastanje gnojnih rana
Stare gnojne rane brzo zarastu ako se ispiru i oblažu odvarom kadulje. Čim je oblog suh, treba ga ponovo smočiti. Ako 45 g kadulje kuha 20 min. u 1/2 l mlijeka s 1 velikom kašikom meda, to liječi od promuklosti koju je izazvala prehlada. Pije se u toku dana u 3 obroka.

Upale mokraćnih puta
Lijek protiv upale mokraćnih putova priprema se tako da 1 velika kašika mješavine od jednakih dijelova kadulje, breze (Betula alba), medvjeđeg grožđa (Uva ursi), cvijeta bijelog sljeza (Flos althaeae officinalis) i preslice (Equisetum arvense) popari s 1/2 l kipuće vode, pa se to pokriveno ostavi preko noći, ujutro se procijedi. Pije se u malim čašicama u toku dana umjesto vode.

Bolovi i grčevi želuca
Protiv bolova i grčeva u želucu treba uzeti 10 g cvjetne grane kadulje, popariti s 1 litrom, kipuće vode i piti po 1 šolju prije jela.

Živčana rastrojenost i rekonvalescencija
Ljudi živčano rastrojeni i rekonvalescenti treba da to uzimaju kao lijek, 1-3 velike kašike na dan, poslije jela. Djelovanje se osjeti već nakon 2 sata, a traje i nekoliko dana nakon prestanka uzimanja.

Kadulja kuhana u pola vode i pola vina čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku.

Gripe
Protiv gripe i jake prehlade piju se 2 šolje toplog kaduljinog čaja na dan. U 1 litar slatkog dalmatinskog vina moči se 8-10 dana, uz povremeno mućkanje, 80 g kaduljinog lišća.

Noćno znojenje
Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje. Ponekad kadulja nadomješta i antibiotike, a njezin se med cijeni više od ostalih vrsta.


Trbušni tifus
Dodaju li se kadulji jednaki dijelovi smrekovih boba (Fructus juniperi) i pelina (Artemisia absinthium), pa se to kuha u pola vode i pola vina, pije se triput dnevno po šolja prije jela, kao lijek protiv trbušnog tifusa.