petak, 8. veljače 2008.

Ljekovite biljke: Kadulja II dio, pripremanje, dijelovanje, i primjena

Nakon što smo u poršlom članlku pisali prvi dio o Kadulji koji možete pročitati ovdje, došao je red i na drugi dio serijala.

Ljekovite biljke: Kadulja II dio

Vjeruje se da pomaže čak saniranju kaverni kod plućne tuberkuloze, jer sadrži tanina koji zaustavlja krvarenje.

Kaduljin čaj se ne pije u velikim količinama, niti se uzima dugo vremena i često, da jaka eterična ulja ne bi izazvala nepoželjne učinke. Češće služi za "vanjsku" upotrebu. Doda li se šolji čaja od kadulje 30-50 kapi tinkture od moravke (Arnica montana) dobiva se odlično sredstvo za grgljanje i ispiranje u slučaju difterije, parotitisa (zaušnjaka), angine (upale krajnika) i afti (gnojnih ranica u usnoj šupljini). Kadulja kuhana u pola vode i pola sičeta čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku.

Dodaju li se kadulji jednaki dijelovi smrekovih boba (Fructus juniperi) i pelina (Artemisia absinthium), pa se to kuha u pola vode i pola sirčeta, pije se triput dnevno po šolja prije jela, kao lijek protiv trbušnog tifusa.

Kadulja potopljena u jabukovom sirćetu koje nakratko proključa na vatr,i služi kao tonik u krajevima gdje kadulja raste divlja.

Kadulja
Kadulja
Cijenjen je pripravak u tradicionalnoj medicini u tretmanu tifusne groznice, oboljenja jetre i žući, bubrežnih tegoba, krvarenja u plućima ili želucu, prehlade, bola ugrlu, bolova u zglobovima. Čaša jake infuzije se upotrebljavala kod glavobolje zbog nervoze.

Jaka infuzija bez šećera i limuna se upotrebljavala za čiteve i abraziju kože, također, stavljanjem na tjeme dobijala se tamnija nijansa kose. Svježi listovi se koriste za trljanje desni, koje jačaju, te se često dodaje kao sastojak zubnim pastama.

Infuzija koja se upotrebljava kao kaduljin čaj se pravi jednostavno potapanjem kašike suhe kadulje u 2 dl ključale vode. Upotrebljava se u dozi od pola do dvije šoljie dnevno. Izvanredan napitak se dobiva tako da se uzmu: 1 supena kašika svježeg lista kadulje, dvije supene kašike šećera i sok 1 cijelog limuna. sastojci se ubace u čašu ključale vode i procijede nakon pola sahata. Ovaj osvježavajući napitak i čaj od kadulje se upotrebljava kod oboljenja mozga i nervnog sisteme, delirijuma i nervne prenedraženosti i to u malim a često ponavljanim dozama. Upotrebljava se također kod slabosti želuca i probave i kao opšti tonik. Kao takav je priznat u staroj kineskoj medicini i dodatak je mnogim čajevima.

Eterična ulja kadulje se koriste kod epileptiformnih konvuzija, slično kao i eterična ulja pelina i oraščića.
U stanjima gdje je potrebno zagrijavanje, lišće kadulje se koristi u vrećicama koje se apliciraju zagrijane, spolja na tijelo.