ponedjeljak, 11. veljače 2013.

Kućni poslovi i penjanje uz stube mogu pomoći vašem srcu

Kućni poslovi i penjanje uz stube mogu pomoći vašem srcu


Ako je vjerovati naučnicima, onda, definitivno, oni koji žive u zgradama, i pri tome korste se stubama, imaju mnogo prednosti za razliku od "lijenčina u kućama" i onih koji koriste dizalo. 

Naime najnovije istraživanje je pokazalo da lake vježbe koje možete raditi po kući su put do zdravlja, upravo iz razloga što riješavaju problem sa visokim pritiskom, visokim holesterolom i dijabetesom. 


U te vježbe, dakako, spadaju i sitni kućni poslovi za koje izdvojite do pola sata dnevno, a oni mogu koristiti vašim plučima isto kao i da ste proveli pola sata na trkačoj traci.  

Utvrđeno je čak da i sjeckanje voća može pomoći u borbi protiv srčanih bolesti. Brze vježbe koje se rade redovno imaju više efekta nego povremeno dugo vježbanje u teretani. 

"Fizičke vježbe koje su sastavni dio našeg života su efektnije i isplativije od skupih članstava u teretanama. Samo trebate steći naviku i na duge staze bit ćete zdraviji, pokretniji i osjećat ćete se bolje", rekao je profesor Brad Cardinal, jedan od voditelja studije urađene u SAD-u.

U istraživanju je učestvovalo 6.000 ljudi.