ponedjeljak, 2. lipnja 2008.

Ljekovite biljke: Detelina


Opis biljke: ova, na daleko poznata vrsta djeteline, rasprostranjena je u čitavoj Evropi te je u poljoprivredi vrlo važna krmna biljka koja se jako puno uzgaja. Biljka izraste 30 do 50 cm visoko, a stabljika joj je često crveno nahukana. Stabljika i trodijelni listovi kod mnogih su sorti proviđeni bjelkastim dlakama. Crvene cvjetne glavice često su jedna drugoj približene u parovima.

Miris i okus: miris je ugodan, slatkast i poput meda. Okus je slatkast, sluzav i kiselkast.

Vrijeme cvatnja: svibanj do rujna.

Stanište: ni crvena ni bijela djetelina nisu izbirljive. Obje vrste djeteline zahtijevaju masno zemljište, bogato hranjivim tvarima, te su osjetljive na stajaću vodu i na proljetne mrazove.

Ljekoviti dijelovi biljke: crvena djetelina se sabire kao biljka u cvatu (Herba Trifolii pratensis) ili se sabiru samo cvjetne glavice (Flores Trifolii pratensis). I biljka i cvjetne glavice suše se u hladu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: osim taninske i mirisne tvari te jednog eteričnog ulja, do sada nisu utvrđene nikakve važne djelotvorne tvari, pa bi ta biljka zaslužila da bude pobliže istražena.

Ljekovito djelovanje: ni crvena, a ni bijela djetelina nisu ljekovite biljke u službenoj upotrebi. U knjizi o bilju dr. Andreasa Mattiolija (1570) piše da livadne djeteline "također imaju svojstvo da omekšavaju"«, pa se često upotrebljavaju za klistiranje. Pučka medicina, međutim, drži mnogo do obiju vrsta djeteline.

Primjena u pučkoj medicini: crvena se djetelina u pučkoj medicini više upotrebljava izvana, prije svega za omekšavanje otvrdnulih žlijezda, i to u obliku mokrih i vlažnih čajnih obloga. Jednaka primjena se preporuča kod bolova izazvanih reumatizmom i gihtom i za omekšavanje mliječnih žlijezda. Čaj od crvene djeteline rado se pije za pobuđivanje rada jetre i žuči, kod akutnog ili kroničnog začepljenja, kao i za pobuđivanje apetita. Kod nekih naroda preporuča se čaj od crvene djeteline u slučajevima kada je nakon teških operacija, naročito operacija želuca, nastupilo mršavljenje pa je bolesnik slab i nema apetita.

Upotreba: čajni oparak priprema se od biljke u cvatu bez stabljike ili od samih cvjetnih glavica, a uzimaju se 2 čajne žlice za 1 šalicu čaja. Tako dobiveni čaj ostavi se 10 minuta da odstoji, a piju se 2-3 šalice dnevno sa ili bez dodatka meda.