srijeda, 16. travnja 2008.

Ljekovite biljke: Lipa

Opis biljke: lipa je veliko drvo koje stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. 

Cvjetovi su na dugackoj stapci što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u paštitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugacki do 8 crn i mrežasto isprepleteni žilicama. Plodovi su mali orašcici.. Cvijet je vrlo prijatnog mirisa.

Raste po cijeloj Evropi po brdskim šumama. Lipa voli pitominu, plodnu i duboku zemlju. Lipu treba brati cim pocne cvjetati, kad su dvij trecine cvijetova u cvasti rascvjetale. Precvjetala lipa nema nikakve vrednosti.

Cvast treba brati zajedno s priperkom (Flos Tlliae cum bractes), jer se vrlo retko traži bez priperka. Treba brati po suhom i lepom vremenu. Lipov cijvet je blagog i prijatnog mirisa, a ukusa je sluzastog, sladunjavog i pomalo oporog. U osušenom cvetu ima vrlo malo etarskog ulja. Tanina najviše ima u priperku, on daje oporost caju od lipe.


Lipov list takode sadrži sluzi i ostalih sastojaka koji se nalaze u cvetu, pa se za nuždu mogu upotrebiti u istu svrhu. I lipova kora ima mnogo sluzi. U cvijetu i u listu ima vitamina C. Potpuno mlad, tek otvoren list može koristiti kao povrce. Od lipovog drveta proizvodi se aktivan ugalj velike adisorptivne moci. U lipovom sejmenu ima masnog ulja slicnog maslinovom.Stanište: lipa raste pojedinacno po planinama, a ljudi je sade veoma cesto uz puteve.

Ljekoviti dio biljke: za lijek se sabire cijvet sa pricvjetnim listovima (ako je lijepe zelene boje, bez rdje). Inace se beru samo cijvetovi u vreme kada su se otvorili i prije nego što ostare i promene boju. Suše se u hladu, na prozracnom mestu, ponajbolje na tavanu. Sabrani cvjetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i ugodan miris.


Ljekovito delovanje: lipovi cvjetovi koriste se za lijecenje prehlade i bolesti dišnih organa. Pospješuje znoj i mokracu. Lipov cvijet se upotrebljava najcešce u obliku caja, infuza, za znojenje, protiv grceva i za umirivanje bolova kao vrlo blago sredstvo. Koristi se i protiv prehlada, hronicnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana. Lipov cvijet je najomiljeniji narodni caj. Preporucuje se u lijecenju kronicnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora i preuzbudjenosti živaca. cisti krv.