ponedjeljak, 10. ožujka 2008.

Ljekovite biljke: Andjelika

Andjelika
Opis biljke: Andjelika je dvogodisnja biljka iz porodice stitarki. Poprilicno je nalik kimu i anišu. Dostiže visinu do 2 metra. Stabljika je okrugla, uzdužno brazdasta, šuplja, plavicaste boje. Razgranjuje se samo na gomljim dijelovima. Listovi su veliki, dvostruko i trostruko razdijeljeni i na krajevima nazubljeni. Cvijet je štitac sa zelenkastim i žućkastobijelim cvjeticima. Korjen joj je smeđe do crvenkastosmeđe boje. Miris korjena je jako aromatičan i ugodan, a ukus sladunjav, poslije oštar i gorak. U nekim dijelovima naše zemlje raste srodna vrsta Angelica archangelica L, obje su ljekovite osim sto A.Archangelica od A. Silvestris razlikuje po izrazitoj aromatičnosti i skoro kuglastim, 20-40 zrakastim štitovima. Naraste u visinu 2-3 metra, a donji listovi su joj oko 60-90 cm dugački. Podanak A. Silvestris je puzav, dug oko 1 metar, sa mnogo žila. Cvjetovi cine zelenkastozuto-bijele latice. Aromaticni, ostar ukus daje korjenu etericno ulje, kiseline valerijane i angelike, te jabucna kiselina. Miris i ukus angelice slicni su mošusu ili vaniliji.

Stanište: Rasprostranjena je na planinskom podrucju, uglavnom na visinama 1500-2500 metara.
Ljekoviti dio biljke: Cjela biljka.

Ljekovito djelovanje: Caj od listova andjelike grije zeludac, cisti krv, i mokracni mjehur. U mjesavini sa drugim biljkama izlucjuje otrovne i pokvarene sokove iz krvi, zeluca i crijeva te otklanja trbobolju, nadimanje, dizenteriju, grceve i otvorene i zatvorene šuljeve, bolest grla a isto tako, veoma je korisna u lijecenju koznih bolesti i osipa. Dobro djeluje na zeludac jer pospješuje izlucivanje sokova za varenje i ostale funkcije. Zeludac ojaca, pa moze bolje da primi i preradjuje hranu. Andjelika prvenstveno ojacava apetit, pa je zbog toga izmedju ostalog, u sastavu mnogih zelucanih cajeva. Upotreba angelike zavisi od toga sta zelimo postici. Radi povecavanja apetita uzima se 15 minuta prije jela, dakle, na prazan stomak. Ako se zeli pospijesiti varenje kada je zeludac osjetljiv, uzima se nakon jela.Ekstrakt sirove biljke dejluje izvrsno kod slabog varenja. Kapljice angelice sa medom izvrsno pomažu kod zacepljenosti bronhija i protiv kronicnog bronhitisa. Andjelika je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka, koja do danas nije izgubila na vrijednosti. Naziv, andjeoski ili sveti korijen dobila je za vrijeme haranja kuge u Evropi. Zahvaljujuci korjenu andjelike, tom prilikom mnoštvo se Ijudi spasilo od tzv. crne smrti..
Kao caj se koristi korjenje, ali treba znati da je dugotrajno kuhanje bez dejstva, jer ishlape etericna ulja.Za upotrebu izvana koristi se alkoholni ekstrakt andjelike - kod ishijasa i bolnih živaca, kao preparat za masiranje. Za takvo masiranje još je djelotvornije ulje od andjelike, narocito kod bolesnih mišica ili posekotina.