utorak, 5. veljače 2008.

Ljekovite biljke: Zob



Ljekovite Biljke: ZOB

 
Opis biljke: zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasici zobi sadrže 2 do 6 cvjetica. Nalaze se na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena pljevom koja nije srasla sa zrnom po cemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice, jecma i raži) Njen sadržaj visokovrednih materija je upravo fantastican: jod, hlor, fosfor, magnezijum, kalijum, mangan, cink, bakar, niacin, biotin, vitamini...

Ovo, u prijevodu na jezik svakodnevnog života, znaci: zob je dobro koristiti u ishrani jer potpomaže stvaranje krvi, jaca zube i kosti, podstice rad mozga, rast kod djece i jacanje mišicne mase kod odraslih. Zbog lakoce sa kojom se vari, zob se preporucuje oboljelima na želucu, a isto tako i osobama sa bronhijalnim smetnjama.Slaboj djeci i iscrpljenim osobama uopšte, zbog se najtoplije preporucuje: treba da je uzimaju svakog dana, u obliku kaše ili drugacije.

Odlicne su zobene pahuljice, koje se prelivaju vrelim mlekom ili supom, i jedu u kombinaciji sa drugim namirnicama. Preporuka je da se zob kuha 2-5 minuta, jer se u ovom intervalu ne gubi ništa od njene hranljive vrednosti, a postaje lako varljiva.

U slucajevima dijabetesa (šecerne bolesti), zbog se pokazala kao veoma uspješna. Redovnim uzimanjem zobi u ishrani, zapravo zobenom kurom koja treba da se sprovodi duže vreme, dolazi do opadanja šecera u krvi. Važna napomena: nikada ne odlivajte vodu u kojoj ste kuhali zob! U njoj se nalaze mnoge za život važne materije.

Ljekoviti dio biljke: za lijek koristi se sjeme-zmo i slama za vreme žetve. ..

Ljekovite biljke: Zob
Ljekovite biljke: Zob
Ljekovito djelovanje: zob je neobicno važna u dijetalnoj ishrani bolesnika. U sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za lecenje malokrvnosti, raznih katarnih upala probavnih organa, a djeluje na regeneraciju celokupnog organizma. Kupelji pripremljeni od zobne slame veoma su korisne u bolestima bubrega, bubrežnih kamenaca i gihta, zatim kod svih reumaticnih poteškoca, kod krstobolje, kocenja svih vrsti te kod bolesne jetre Kaša: staviti pet kašika zobenih pahuljica u pola litre vrijuce vode. Pustiti da kuha 2-5 minuta, zatim odmaci s vatre i pustiti da stoji dok ne upije svu vodu i nabubri. Poslije toga, dodavati po želji razlicite sastojke - pavlaku, med i slicno. Kaša se može pripremati i sa vrelim mlijekom, ili supom, kako je vec receno.

Sredstvo za jacanje: jedan kg integralne (neoljuštene) zobi dobro se ispere i skuha u tri litra vode. Procediti i piti ovu tecnost, zasladjenu medom.

Kupke: kao obicno, za njih se koristi cijela zob i zobena slama. Pomažu kod ukocenosti, umora, bolesti bubrega, kao i kod kožnih bolesti.Zob u novije vrijeme zovu i alternativna Viagra jer djeluje kao afrodizijakodnosno pojacava rad testosterona u organizmu a samim tim jepreporucuju za one koji imaju povecanu prostatu.