utorak, 24. veljače 2009.

Ljekovite biljke: Korijandar

Ljekoviti dijelovi biljke

Plod - Coriandri fructus


Ljekovite i djelotvorne tvari

Korijandar sadrži: oko 1% eteričnog ulja, oko 20% ostalog ulja i oko 16% bjelančevina. Iz korijandrova ulja izdvaja se linalol 60-70%, a sadrži još pineol, borneol, limonen, geraniol i drugo.

Ulje se dobija destilacijom nezrelih plodova. Ulje izaziva jedan oblik pijanstva i duboki san. To ulje služi kao zamjena za bergamontovo ulje.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Korijandar čini sastavni dio ljekovitih pripravaka Aqua carminativa i Spiritus aromaticus. Osušen plod gubi neugodan i dobiva ugodan miris.

Upotrebljava se samo osušen. Uzima se i kao tinktura, i to triput po 10-20 kapi poslije jela, ili kao prašak, po 0,5 g nekoliko puta dnevno za bolju probavu, protiv nadutosti.

Ljekovite biljke: Mažuran

Ljekovite i djelotvorne tvari:

Glavna sastojina je eterično ulje, kojega ima i do 0,6%, ovisno o kvaliteti posušene biljke. Učinak dopunjuju gorke tvari i tanini.

Ljekovita svojstva i primjena: Brojni liječnici i danas propisuju mažuran kao lijek protiv tegoba želuca, crijeva i žuči. 

Bolesnici redom potvrđuju dobar učinak kod slabe probave, pomanjkanja teka, napinjanja, grčeva i proljeva.

Mažuran pomaže i kod glavobolje, migrene, vrtoglavice i epilepsije.

Drugi liječnici smatraju mažuran samo vrlo dobrim i zdravim začinom. Još su veće razlike u tumačenju vrijednosti mažuranove masti koja je nekoć bila vrlo cijenjena kao sredstvo protiv hunjavice, za mazanje protiv bolova pojedinih živaca te u liječenju uganuća, rana i čireva. 

Trebalo bi svakako mažuran isprobati i kao suhu biljku i mast.